Exotische picknick in Meermondpark

Dit bericht is geschreven door Ellen Toledo en overgenomen uit de Heemsteedse Courant

Het Platform Vluchtelingen Heemstede en de Stichting Taalcoaches Zuid Kennemerland hielden zaterdag 1 september een gezellige picknick voor hun cliënten en hun gezin in Park Meermond in Heemstede.
In het najaar van 2015 is het Platform Vluchtelingen Heemstede opgericht. Het bestaat uit een groep enthousiaste mensen uit Heemstede, die statushouders die in Heemstede zijn komen wonen helpen op een soepele manier in te burgeren. Een taalcoach is een vrijwilliger die één keer in de week afspreekt met iemand die Nederlands aan het leren is. Tijdens die afspraak praten zij over alledaagse dingen, het leven in Nederland en de gewoontes in het land van herkomst.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Op de picknicktafels staan allerlei lekkernijen uit de eigen streek, regio of land, die cliënten samen met hun taalcoach in gevulde picknickmanden hebben meegebracht. Er zijn kleedjes om op te zitten en er zijn bordjes, bestek en frisdrank. De kinderen kunnen heerlijk spelen op de klimtoestellen of tokkelbaan, voetballen en badmintonnen. Het spelmateriaal, ballen, rackets en shuttles zijn beschikbaar gesteld door WIJ Heemstede. Caroline Heemskerk (gemeente Heemstede): ,,Wij organiseren samen met Platform Vluchtelingen Heemstede en de Stichting Taalcoaches Zuid Kennemerland een of twee keer per jaar een welkomstbijeenkomst voor de Heemsteedse statushouders en hun taalcoaches en het leek ons leuk om dit een keer buiten te doen”.

Marlies van Heese (Stichting Taalcoaches Zuid Kennemerland): ,,Tijdens een gesprek met burgemeester Astrid Nienhuis kwam ter sprake hoe dit in haar vorige gemeente ging. Zij gaf aan dat ze meestal naar een plek toegingen en zodoende kwam het idee voor een picknick op Park Meermond. We hebben het idee samen met Platform Vluchtelingen Heemstede uitgewerkt en de via de taalcoaches zo’n honderd 100 cliënten uitgenodigd”. Taalcoach Marieke zit met haar cliënt Walaa uit Syrië aan een picknicktafel in de zon. ,,Elke vrijdagochtend komen we bij elkaar, al bijna twee jaar, we zijn echt vriendinnen geworden”.