Wat en Hoe?

Wat doet de Stichting Taalcoaches Zuid-Kennemerland?

Stichting Taalcoaches Zuid-Kennemerland koppelt een taalcoach aan iemand die Nederlands wil leren. Zo krijgt elke inburgeraar, meestal een vluchteling een eigen taalcoach, die één keer per week Nederlands met hem of haar oefent. De stichting verzorgt ook de training en bijscholing van de vrijwilligers.

Hoe word ik taalcoach?

U kunt zich aanmelden via het Contact-formulier op deze website. De coördinator van Stichting, Taalcoaches, Clara Wittop Koning, neemt dan contact met u op om een afspraak te maken voor een introductiegesprek. U kunt Clara ook telefonisch bereiken op 06-8150 0886. Wilt in Zandvoort aan de slag als taalcoach? Dan u mailen naar familie.vanlooij@gmail.com als u zich wilt aanmelden.

Wat doet een taalcoach?

De taalcoach maakt contact en gaat met een vluchteling in gesprek. Hij/zij is vooral een extra steuntje in de rug bij de lessen die mensen volgen om Nederlands te leren. Als taalcoach heeft u een keer per week een afspraak met een vluchteling, meestal bij de mensen thuis. Het gesprek kan gaan over het huiswerk of de les van de vorige keer. U kunt ook samen de lokale huis-aan-huis bladen lezen of een handige website bekijken Een ander voorbeeld: naar de supermarkt gaan en de verschillende groentes benoemen. Eigenlijk maakt het niet uit, als het maar tot taalverwerving leidt. De één wil extra oefenen met spreken, de ander heeft hulp nodig met grammatica, en weer iemand anders worstelt met lezen of met het alfabet. Het is maatwerk en het ontwikkelt zich gaandeweg.

Hoeveel tijd kost het mij om taalcoach te zijn?

Een taalcoach investeert minimaal 1 uur per week in het contact met een anderstalige, meer mag ook als beide partijen dat willen.

Krijg ik een cursus of training om taalcoach te worden?

Met het NOVA-college heeft de Stichting afspraken gemaakt over gratis trainingen. Als u staat ingeschreven als taalcoach krijgt u via de mail bericht wanneer er weer een training start. De bibliotheek in Schalkwijk (Fie Carelsenplein 2) is een van de partners waar de Stichting mee samenwerkt. De bibliotheek heeft veel materiaal om te gebruiken bij het werken als taalcoach. Twee keer per jaar organiseert de bibliotheek een bijeenkomst voor taalcoaches om met dit materiaal kennis te maken.

Wat is het INTK en wat doen zij voor taalcoaches?

Het INTK is het Instituut Nederlandse Taal Keesmaat. De meeste vluchtelingen volgen een cursus op het INTK Twee keer per jaar organiseert het INTK een voorlichtingsbijeenkomst voor taalcoaches. U krijgt dan informatie over de manier waarop vluchtelingen Nederlands leren en inburgeren.

Wat heb ik aan de bibliotheek?

De bibliotheek in Schalkwijk (Fie Carelsenplein 2) is een van de partners met waar de Stichting mee samenwerkt. De bibliotheek heeft heel veel materiaal om te gebruiken bij het werken als taalcoach. Twee keer per jaar organiseert de bibliotheek een bijeenkomst voor taalcoaches om met dit materiaal kennis te maken. Het aanbod is groot en ontwikkelt zich voortdurend. U kunt er ook gewoon binnen lopen om te zien wat er allemaal is!

Wat is de relatie met Stichting Vluchtelingenwerk?

Vrijwilligers van Stichting Vluchtelingenwerk verzorgen de zogenaamde maatschappelijke begeleiding van nieuwkomers. Zij helpen de mensen bijvoorbeeld met de administratie, zorgen dat de kinderen geplaatst worden op school, dat men een huisarts en een tandarts heeft, een WA-verzekering, enzovoort. De maatschappelijke begeleiding verschilt per gemeente. In de gemeenten Bloemendaal en Heemstede helpen de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk ook met het inrichten van het huis, waarvoor de nieuwkomers een lening kunnen afsluiten. Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk komen dus bij de mensen thuis, ze nemen bijvoorbeeld samen de post door. De taalcoach heeft daarom meestal geregeld contact met de ‘collega’ van Vluchtelingenwerk.
In Haarlem hebben vluchtelingen geen eigen ‘maatschappelijk begeleider’ (vanwege het grote aantal vluchtelingen). De mensen  kunnen met hun vragen en problemen terecht op het spreekuur van Vluchtelingenwerk. Ook de gemeenten Bloemendaal en Heemstede kennen een spreekuur, in ‘de Luifel van WIJ (voorheen het Casca ) op de Herenweg 96 in Heemstede. Dat is bedoeld voor mensen die hun begeleider liever niet thuis ontvangen of wanneer ze al zo lang in Nederland wonen (meer dan twee jaar) dat ze formeel geen maatschappelijk begeleider van Vluchtelingenwerk meer hebben.

En verder?

Voor Taalcoaches van Zuid-Kennmerland  is er een FaceBook-pagina. Hier kunt u kennis en ervaringen delen, en advies aan collega’s vragen. U vindt er ook handige tips. Het is een besloten groep voor taalcoaches; u moet zich eerst aanmelden.
Op deze site vindt u onder Hulpmiddelen allerlei links naar handige taalwebsites en documenten die u kunt downloaden.