Wat doet een taalcoach?
De taalcoach maakt contact en gaat met een nieuwkomer in gesprek. Hij/zij is vooral een extra steuntje in de rug bij de lessen die mensen volgen om Nederlands te leren. Als taalcoach heeft u een keer per week een afspraak met een nieuwkomer, meestal bij de mensen thuis. Het gesprek kan gaan over het huiswerk of de les van de vorige keer. U kunt ook samen de lokale huis-aan-huis bladen lezen of een handige website bekijken Een ander voorbeeld: naar de supermarkt gaan en de verschillende groentes benoemen. Eigenlijk maakt het niet uit, als het maar tot taalverwerving leidt. De een wil extra oefenen met spreken, de ander heeft hulp nodig met grammatica, en weer iemand anders worstelt met lezen of met het alfabet. Het is maatwerk en het ontwikkelt zich gaandeweg.
Hoe word ik taalcoach?
U kunt zich aanmelden via het Contact-formulier op deze website. De coördinator van Stichting, Taalcoaches, Clara Wittop Koning, neemt dan contact met u op om een afspraak te maken voor een introductiegesprek. U kunt Clara ook telefonisch bereiken op 06-8150 0886. Wilt in Zandvoort aan de slag als taalcoach? Dan kunt u mailen naar familie.vanlooij@gmail.com als u zich wilt aanmelden.
Hoeveel tijd kost het mij om taalcoach te zijn?
Een taalcoach investeert minimaal 1 uur per week in het contact met een nieuwkomer, meer mag ook als beide partijen dat willen.
Krijg ik een training om taalcoach te worden?
Met het NOVA-college heeft de Stichting afspraken gemaakt over gratis trainingen. Deze training wordt twee keer per jaar gegeven. Als u staat ingeschreven als taalcoach krijgt u via de mail bericht wanneer er weer een training start. Een training is niet verplicht.
Wat heb ik aan de bibliotheek?
De bibliotheek in Schalkwijk (Fie Carelsenplein 2) is ook een partner van de Stichting. De bibliotheek heeft veel materiaal om te gebruiken bij het werken als taalcoach. Twee keer per jaar organiseert de bibliotheek een bijeenkomst voor taalcoaches om met dit materiaal kennis te maken. Het aanbod is groot en ontwikkelt zich voortdurend. U kunt er ook gewoon binnen lopen om te zien wat er allemaal is!
Wat is het INTK en wat doen zij voor taalcoaches?
Het INTK is het Instituut Nederlandse Taal Keesmaat. De meeste nieuwkomers volgen een cursus op het INTK Twee keer per jaar organiseert het INTK een voorlichtingsbijeenkomst voor taalcoaches. U krijgt dan informatie over de manier waarop nieuwkomers Nederlands leren en inburgeren.
En verder?
Voor Taalcoaches van Zuid-Kennemerland is er een FaceBook-pagina. Hier kunt u kennis en ervaringen delen, en advies aan collega’s vragen. U vindt er ook handige tips. Het is een besloten groep voor taalcoaches; u moet zich eerst aanmelden.
Op deze site vindt u op de pagina Aan de slag meer informatie, tips en links naar handige taalwebsites.