Basistraining taalcoaches

Op donderdag 29 maart start weer een basistraining voor taalcoaches. De data zijn: 29 maart, 5, 12 en 19 april in 2018 van 14.00 tot 17.00 uur. De training wordt gegeven bij het NOVA College, Tetterodestraat 109 in Haarlem. Voor de deur is alleen betaald parkeren mogelijk.
Als u deze training wilt volgen, kunt u een mail sturen naar pdonker@novacollege.nl . Schrijf daarin uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en een paar regels over uw ervaring als taalcoach. Wilt u de training graag volgen maar komen de data u niet uit?  laat u dat dan ook weten, dan krijgt u bericht  over een volgende training.
De training is gratis en wordt gegeven door Anneke de Jager, ajager@novacollege.nl.

Overzicht activiteiten

21 maart
Bijeenkomst over opvoeden, bedoeld voor Eritrese statushouders met jonge kinderen
28 maart
Participatiemarkt Ik doe mee
Vanaf 29 maart
Basistraining voor taalvrijwilligers bij NOVA-college
12 april
Workshop: Begrijp je mij?
17 april
Bijeenkomst INTK
13 juni
Meet & Greet met andere taalcoaches van onze stichting
Voor meer informatie zie ook Agenda en Nieuws

Bestuurswijziging

De voorzitter van de Stichting Taalcoaches Zuid-Kennemerland, Peter van Wingerden en de secretaris, Pauline Kreuwel hebben wegens drukke persoonlijke bezigheden hun bestuursfunctie neergelegd. De stichting is hen zeer dankbaar voor hun mooie werk.
Gelukkig zijn er mensen die hun plaatsen in het bestuur willen innemen. De nieuwe voorzitter wordt Cynthia Weerkamp,  de nieuwe secretaris wordt Corrie Leen. Tevens is het bestuur uitgebreid met twee nieuwe leden: Clara Wittop-Koning en Marlies Heese.

Platform Van Taal naar Stage naar Werk

Goed nieuws van het Platform Van Taal naar Stage naar Werk: een van onze taalcoaches heeft een statushouder succesvol bemiddeld naar werk. De betreffende Syriër, van huis uit journalist, werkt nu in Den Haag bij een Arabische nieuwszender
We willen alle taalcoaches graag oproepen om het CV van uw cliënt naar ons op te sturen, wanneer deze toe is aan een volgende stap in het thuisraken in Nederland: het vinden van een werkomgeving. Het formulier Curriculum Vitae voor stage en vrijwilligerswerk kunt u  downloaden en in vullen of in te laten vullen. U kunt het ingevulde formulier sturen naar stagetaalcoach@gmail.com.  Voor een goede match tussen het bedrijf en de nieuwkomer is informatie over leeftijd, taalvaardigheden, opleiding en wensberoep/-werkkring extra belangrijk. Wanneer de gegevens binnen zijn gaan we aan het werk om een geschikte plek te vinden.

verhalen welkom

Veel taalcoaches zijn zelf ook bezig zijn met het zoeken naar een stage- of werkplek voor hun cliënt. Het Platform Van Taal naar Stage naar Werk denkt  dat het een verrijking van de website zou zijn om geslaagde (maar ook minder geslaagde zoektochten) hier te vermelden. Voor collega’s kan het erg stimulerend zijn uw verhaal te lezen. Stuur uw verhaal dus in.
Inmiddels hebben we al veel ervaring met wat er zoal bij komt kijken om een stage of werkplek te vinden. Dus mocht u vragen hebben, laat het ons weten (via stagetaalcoach@gmail.com).
Hebt u vragen over inkomen/werk/stage in combinatie met uitkering,? Kijk op www.iasz.nl.

 

Cursus voor statushouders

Bij WIJ Heemstede start op zondag 18 maart de cursus Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving. Er zijn vijf bijeenkomsten op zondagmiddag van 14.30 – 16.30 uur. Op de laatste zondag, 22 april, is er een gezamenlijke, gezellige afsluiting; dan duurt de bijeenkomst langer, tot 17.30 uur. Alle vrouwelijke nieuwkomers zijn welkom. Er is eventueel een tolk aanwezig. De cursus wordt gehouden bij WIJ Heemstede, Herenweg 96, Heemstede.
Meer informatie: Annelies Thijs en Sherifa Zaiyat.
De cursus is gratis.

Workshop Eritrea – Youtube

Tijdens een studiedag van LOWAN (Landelijke Onderwijsgroep voor Asielzoekers en Nieuwkomers) op 10 april 2017 verzorgde Binyam Andebrhan een workshop over jonge Eritrese vluchtelingen. In deze workshop kwamen aan de orde:

  • de vluchtredenen en de reisroutes
  • de cultuur, religie, onderwijs(systeem/niveau) en opvoeding
  • De communicatie met en begeleiding van Eritrese jonge vluchtelingen
  • de opvattingen van Eritrese jonge vluchtelingen op diverse thema ́s zoals hulp, regels en procedures, geestelijke gezondheidszorghulp en hoe je ermee kunt omgaan
  • hoe Eritrese jonge vluchtelingen hun toekomst zien en hoe u hen daarbij kunt helpen.

De workshop is gefilmd en kunt u hier bekijken.

e

Bijeenkomst 17 april INTK

Op dinsdag 17 april is er weer een bijeenkomst op het INTK, het inburgeringsinstituut waar de meeste van onze cliënten les hebben. De bijeenkomst is van 18.00-20.00 uur. Docenten zullen vertellen hoe het eraan toe gaat en er is gelegenheid om vragen te stellen. Deze bijeenkomst is bedoeld voor de nieuwe taalcoaches of degenen die nog niet met het INTK hebben kennis gemaakt.
Het INTK bevindt zich formeel aan het Terschellingpad maar de ingang van de school is aan de achterzijde. Vanaf de Europaweg (komend uit Heemstede), gaat u rechtsaf de Zuiderzeelaan in. Dan meteen rechtsaf de Amelandstraat, weer rechtsaf het Texelhof in. Helemaal achteraan links ziet u het gebouw waarin de school zich bevindt, op de tweede etage.
Graag vooraf even aanmelden bij Clara.

Training voor taalcoaches

Er start weer een training voor taalcoaches op de woensdagavond. De data zijn: 14 februari, 21 februari,  7 maart en 14 maart. De training wordt gegeven bij het NOVA College, Tetterodestraat 109 in Haarlem. Voor de deur is alleen betaald parkeren mogelijk.
Als u deze training wilt volgen, kunt u een mail sturen naar pdonker@novacollege.nl . Schrijf daarin uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en een paar regels over uw ervaring als taalcoach. Wilt u de training graag volgen maar komen de data u niet uit?  laat u dat dan ook weten, dan krijgt u bericht  over een volgende training.
De training is gratis en wordt gegeven door Anneke de Jager, ajager@novacollege.nl.

Platform Van Taal naar Werk

De coördinatie van vrijwilligerswerk, stage- en werkervaringsplaatsen, in handen van Marlies van Heese en Cynthia Weerkamp, begint langzaam maar zeker vruchten af te werpen. Er zijn contacten gelegd met de gemeente en met een aantal werkgevers. Een van de voorbeelden van een geslaagde plaatsing is die van een Syrische paardentrainer. Hij werkt nu al een aantal weken in een manege, tot zijn grote plezier en dat van de manegehoudster.
Wanneer uw cliënt toe is aan een volgende stap in zijn of haar inburgering en op zoek is naar vrijwilligerswerk, een stage- of werkervaringsplaats, wilt u dan zo vriendelijk zijn om het formulier Curriculum Vitae voor stage en vrijwilligerswerk te downloaden en in te vullen of in te laten vullen? U kunt het ingevulde formulier sturen naar stagetaalcoach@gmail.com.  Wanneer de gegevens binnen zijn gaan we aan het werk om een geschikte plek te vinden.

Film op 24 november

Stem in de Stad nodigt alle taalcoaches uit voor een film op 24 november a.s. om 20.00 uur in de Immanuelkerk, Van Egmondstraat 5 in Haarlem-Noord.
Dance Iranian Style is een semi-documentaire over het leven van een Iraanse uitgeprocedeerde vluchtelinge op straat in Amsterdam. Het scenario is van de Iraans-Nederlandse dichter en filmmaker Nafiss Nia. Nadat haar asielaanvraag is afgewezen besluit Raya, een jong Iraans meisje, illegaal op straat te gaan leven in Amsterdam. Een filmcrew volgt haar met gepaste afstand, maar krijgt gaandeweg steeds meer aanvechting om in te grijpen.
In een bijzondere mix van fictie en non-fictie maakt het onafhankelijk geproduceerde Dance Iranian Style duidelijk hoe penibel de situatie is van iemand die niet hier mag blijven en ook niet terug kan. De films is volledig opgenomen in Amsterdam en kwam tot stand via improvisatie; fictie en non-fictie-elementen zijn verweven tot een film-in-een-film.

Datum:  24 november 2017
Tijd:  20.00 uur
Plaats:  Immanuelkerk, Van Egmonstraat 5, Haarlem
Kosten:  € 5,00
Aanmelden:  myrnabockhoudt@stemindestad.nl, het aantal plaatsen is beperkt.