Kook/lunch ochtend voor taalkoppels

In juni en juli worden door de Stichting Taalcoaches Zuid Kennemerland en WIJ Heemstede, kook/lunchochtenden georganiseerd! Als je nog niet eerder mee hebt gedaan ben je van harte welkom om je op te geven als taalkoppel  om mee te doen aan deze gezamenlijk kook/lunchochtenden op vrijdag 23 juni of vrijdag 14 juli. Er is plaats voor 5 koppels per ochtend.

Statushouders bereiden een gerecht uit het land van herkomst. Zij doen zelf de boodschappen daarvoor. Er is 15 euro per statushouder beschikbaar als bijdrage aan de kosten.

Het programma is als volgt:

10.00 uur:  Verzamelen bij WIJ Heemstede op de Herenweg voor een korte introductie.
10.15 uur:  Starten met koken. Als iedereen voor ongeveer 4 personen kookt is er meer dan genoeg te eten.
11.30 uur:  Samen lunchen, daarna opruimen en afwassen.
!2.30 uur:  Einde

De statushouders nemen dus zelf de ingrediënten mee. Ook graag het recept in het Nederlands meenemen en eventueel een kookschort.

Je kunt je opgeven bij Ellen Swart door een email te sturen:  eswart@wijheemstede.nl,  graag vóór 14 juni.
Mochten er vragen nog vragen zijn, laat het ons weten.

Graag tot dan!

Nationale vrijwilligersdag op 7 december

Woensdag 7 december is het de Nationale Vrijwilligersdag en dus een mooi moment om alle vrijwilligers in Haarlem en omgeving en dus ook binnen de stichting Taalcoaches Zuid-Kennemerland in het zonnetje te zetten! De gemeente Haarlem, het Vrijwilligerscentrum Haarlem & Omgeving en BUUV Haarlem willen dan ook alle vrijwilligers van harte bedanken voor hun inzet. Op woensdag 7 december ligt er tussen 16.00 en 18.00 uur een presentje voor ze klaar op ons kantoor op de Raaks 36 in Haarlem.
Er staat natuurlijk ook een hapje en een drankje voor ze klaar. Vrijwilligers moeten zich aanmelden bij info@vwc-haarlem.nl (graag ook even laten vermelden in de mail bij welke organisatie je vrijwilliger bent). Aanmelden kan tot maandag 28 november.
Samen maken we Haarlem een beetje mooier!

Wereldse Maaltijden

Stichting Welzijn Bloemendaal organiseert de kookworkshop Wereldse Maaltijden in Bloemendaal en Vogelenzang. Nederlandse vrijwilligers (waaronder ook taalcoaches!) koken samen met nieuwe Nederlanders voor gasten. Zo ontmoeten zij anderen en oefenen zij met de Nederlandse taal. Kookvrijwilligers uit alle landen zijn welkom!

Heeft u interesse? Neem contact op met N. Honingh via 06-57 937570 of via mail nicole@welzijnbloemendaal.nl

Leren signaleren van  psychische problemen bij vluchtelingen 


De webinar Leren signaleren van  psychische problemen bij vluchtelingen  heeft plaatsgevonden op donderdag 27 oktober 2022. Verschillende taalcoaches hebben hieraan deelgenomen.
Alle informatie omtrent dit onderwerp willen we graag met u delen en vindt u door te klikken op de bijlagen

Links naar websites met tips en handleidingen
Sociale kaart Psycho-sociale zorg Haarlem
Informatie voor vrijwilligers maart 2022
Vragenlijst: Signalering van psychische klachten bij vluchtelingen

Samen koken!

Vrijdag 30 september hebben vier taalcoaches en hun nieuwkomers samen eten gemaakt en geluncht in De Luifel in Heemstede. Er kwamen prachtige schotels op tafel met recepten uit Eritrea, Syrië en Turkije. Allemaal even lekker. Daarbij was het heel gezellig om zo samen te koken en te praten ondertussen. Iedereen was enthousiast. Voor herhaling vatbaar!

Speurtocht Leyduin (2)

Zaterdag 3 september is de speurtocht in Leyduin gelopen door weer andere taalcoaches. Zo kregen taalcoaches, die doordeweeks een baan hebben, de kans om ook mee te doen. Alweer een stralende zon! De speurtocht die weer zeer gewaardeerd werd, werd weer afgesloten in de tuin.
Wilt u ook met uw nieuwkomer naar buiten en daarbij de taal inzetten? Haal het boekje Taal in de Praktijk bij Willeke van Asperen, Bartoklaan 53, 2102 ZD Heemstede,
willekevanasperen@gmail.com   /   tel. 023-8222254 of 06-57211032  of download het boekje via www.hetbegintmettaal.nl/vrijwilligers/   login via Extranet.

Speurtocht in Leyduin

Onder een stralende zon heeft een groepje enthousiaste taalcoaches met hun nieuwkomers deelgenomen aan de speur- /wandeltocht in Leyduin op woensdag 15 juni jl.
De tocht nam iets meer tijd in beslag dan verwacht, maar dat was prima. Er viel zoveel te zien en te lezen! Naast het heerlijk buiten zijn, wandelen en speuren werd de Nederlandse woordenschat flink uitgebreid. Nieuwe woorden werden genoteerd en zullen tijdens een volgende taalles worden herhaald. Het was ook fijn om na afloop in de tuin onder het genot van een drankje elkaar te leren kennen en ervaringen uit te wisselen.
Kortom een waardevolle activiteit, die zeker opnieuw aangeboden zal gaan worden!

PS: Wilt u ook met uw nieuwkomer naar buiten en daarbij de taal inzetten? Haal het boekje “Taal in de Praktijk” bij Willeke van Asperen, Bartoklaan 53, 2102 ZD Heemstede,
willekevanasperen@gmail.com   /   tel. 023-8222254 of 06-57211032
of download het boekje via www.hetbegintmettaal.nl/vrijwilligers/   login via Extranet.