Oproep van platform Stage en Werk

Het platform Stage en Werk is op zoek naar statushouders die willen werken.  Momenteel zijn er vacatures om tenten te helpen bouwen voor festivals. Kijk op Ivent.com. Het betreft een heel leuk bedrijf. Uw cliënt wordt opgehaald en thuis gebracht.  Er zijn flexibele werktijden mogelijk, f Full time of parttime, ook in het weekend. Of tijdens de lange zomervakantie, die er aan staat te komen. Vandaar deze oproep aan de taalcoaches : is uw cliënt toe aan een volgende stap, aan werk?  Ga met hem of haar in gesprek en vul samen met  de CV in.  Werk is dé manier om samen in een team de Nederlandse taal nog beter onder de knie te krijgen. Graag met spoed reageren. Stuur een mail met de ingevulde CV naar: stagetaalcoach@gmail.com .
U kunt het formulier Curriculum Vitae voor stage en vrijwilligerswerk downloaden.

NPO site: Net in Nederland

Net in Nederland, het onlineplatform van de NPO voor nieuwkomers bestaat twee jaar. Duizenden immigranten en vluchtelingen, weten de dagelijks de weg te vinden naar www.netinnederland.nl voor de Arabisch, Nederlands en soms Engels ondertitelde programma’s van de publieke omroepen zoals het Journaal, Klokhuis, De Luizenmoeder en De Rekenkamer. Of de korte informatieve Clipphangers vol taaltips en Nederlandse ‘weetjes’. Ze komen zo in aanraking met zowel de Nederlandse taal en als wat Nederland bezighoudt.
Het NOS Journaal verschijnt dagelijks op de site met Arabische en Nederlandse ondertiteling. In de overzichten of via de zoekfunctie kan gebladerd worden door eerder verschenen programma’s. De redactie schrijft artikelen over allerhande onderwerpen (van taaltips tot gezondheidszorg) en maakt daarbij gebruik van tv-fragmenten.
Wekelijks verstuurt NPO Net in Nederland een nieuwsbrief met een selectie van verschenen programma’s en artikelen. U kunt zich voor de Nieuwsbrief aanmelden.

 

Bezoek aan de bibliotheek op 24 april

Taalcoaches van Zuid-Kennemerland kunnen de Bibliotheek in Schalkwijk bezoeken op dinsdag 24 april van 10.00-12.00 uur. Tijdens deze ochtend krijgt u een rondleiding door de bibliotheek, uitleg over de NL-collectie en de activiteiten van de Bibliotheek voor mensen die Nederlands leren.
Wilt u meer informatie over de materialen die u als taalcoach kunt gebruiken? Bent u benieuwd naar de activiteiten in de Bibliotheek waar uw taalmaatje aan kan deelnemen? Meldt u dan aan door een mail te sturen naar: martine.porienski@bibliotheekzuidkennemerland.nl

Nieuwe basistraining taalcoaches van start

Op donderdag 29 maart start weer een basistraining voor taalcoaches. De data zijn: 29 maart, 5, 12 en 19 april in 2018 van 14.00 tot 17.00 uur. De training wordt gegeven bij het NOVA College, Tetterodestraat 109 in Haarlem. Voor de deur is alleen betaald parkeren mogelijk.
Als u deze training wilt volgen, kunt u een mail sturen naar pdonker@novacollege.nl . Schrijf daarin uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en een paar regels over uw ervaring als taalcoach. Wilt u de training graag volgen maar komen de data u niet uit?  laat u dat dan ook weten, dan krijgt u bericht  over een volgende training.
De training is gratis en wordt gegeven door Anneke de Jager, ajager@novacollege.nl.

Overzicht activiteiten

21 maart
Bijeenkomst over opvoeden, bedoeld voor Eritrese statushouders met jonge kinderen
28 maart
Participatiemarkt Ik doe mee
Vanaf 29 maart
Basistraining voor taalvrijwilligers bij NOVA-college
12 april
Workshop: Begrijp je mij?
17 april
Bijeenkomst INTK
13 juni
Meet & Greet met andere taalcoaches van onze stichting
Voor meer informatie zie ook Agenda en Nieuws

Bestuurswijziging

De voorzitter van de Stichting Taalcoaches Zuid-Kennemerland, Peter van Wingerden en de secretaris, Pauline Kreuwel hebben wegens drukke persoonlijke bezigheden hun bestuursfunctie neergelegd. De stichting is hen zeer dankbaar voor hun mooie werk.
Gelukkig zijn er mensen die hun plaatsen in het bestuur willen innemen. Cynthia Weerkamp is de nieuwe voorzitter (ad interim), Corrie Leen is de nieuwe secretaris is . Daarnaast is het bestuur uitgebreid met een nieuw lid: Clara Wittop Koning.

Van Taal naar Stage naar Werk

Goed nieuws van het Platform Van Taal naar Stage naar Werk: een van onze taalcoaches heeft een statushouder succesvol bemiddeld naar werk. De betreffende Syriër, van huis uit journalist, werkt nu in Den Haag bij een Arabische nieuwszender
We willen alle taalcoaches graag oproepen om het CV van uw cliënt naar ons op te sturen, wanneer deze toe is aan een volgende stap in het thuisraken in Nederland: het vinden van een werkomgeving. Het formulier Curriculum Vitae voor stage en vrijwilligerswerk kunt u  downloaden en in vullen of in te laten vullen. U kunt het ingevulde formulier sturen naar stagetaalcoach@gmail.com.  Voor een goede match tussen het bedrijf en de nieuwkomer is informatie over leeftijd, taalvaardigheden, opleiding en wensberoep/-werkkring extra belangrijk. Wanneer de gegevens binnen zijn gaan we aan het werk om een geschikte plek te vinden.

verhalen welkom

Veel taalcoaches zijn zelf ook bezig zijn met het zoeken naar een stage- of werkplek voor hun cliënt. Het Platform Van Taal naar Stage naar Werk denkt  dat het een verrijking van de website zou zijn om geslaagde (maar ook minder geslaagde zoektochten) hier te vermelden. Voor collega’s kan het erg stimulerend zijn uw verhaal te lezen. Stuur uw verhaal dus in.
Inmiddels hebben we al veel ervaring met wat er zoal bij komt kijken om een stage of werkplek te vinden. Dus mocht u vragen hebben, laat het ons weten (via stagetaalcoach@gmail.com).
Hebt u vragen over inkomen/werk/stage in combinatie met uitkering,? Kijk op www.iasz.nl.

 

Cursus voor statushouders

Bij WIJ Heemstede start op zondag 18 maart de cursus Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving. Er zijn vijf bijeenkomsten op zondagmiddag van 14.30 – 16.30 uur. Op de laatste zondag, 22 april, is er een gezamenlijke, gezellige afsluiting; dan duurt de bijeenkomst langer, tot 17.30 uur. Alle vrouwelijke nieuwkomers zijn welkom. Er is eventueel een tolk aanwezig. De cursus wordt gehouden bij WIJ Heemstede, Herenweg 96, Heemstede.
Meer informatie: Annelies Thijs en Sherifa Zaiyat.
De cursus is gratis.

Workshop Eritrea – Youtube

Tijdens een studiedag van LOWAN (Landelijke Onderwijsgroep voor Asielzoekers en Nieuwkomers) op 10 april 2017 verzorgde Binyam Andebrhan een workshop over jonge Eritrese vluchtelingen. In deze workshop kwamen aan de orde:

  • de vluchtredenen en de reisroutes
  • de cultuur, religie, onderwijs(systeem/niveau) en opvoeding
  • De communicatie met en begeleiding van Eritrese jonge vluchtelingen
  • de opvattingen van Eritrese jonge vluchtelingen op diverse thema ́s zoals hulp, regels en procedures, geestelijke gezondheidszorghulp en hoe je ermee kunt omgaan
  • hoe Eritrese jonge vluchtelingen hun toekomst zien en hoe u hen daarbij kunt helpen.

De workshop is gefilmd en kunt u hier bekijken.

e