Meet & Greet taalcoaches

Het was weer een drukbezochte Meet & Greet voor de Stichting Taalcoaches Zuid-Kennemerland, afgelopen woensdag 13 juni bij WIJ in Heemstede. Ruim 100 taalcoaches en andere betrokkenen kwamen informatie inwinnen voor hun cliënten, wisselden ervaringen uit en deelden tips met elkaar. Coördinator Clara Wittop Koning, oprichtster van de stichting met inmiddels 270 taalcoaches, zegt bijzonder tevreden te zijn. “Als taalcoach opereer je natuurlijk vooral in je eentje. Je gaat wekelijks op bezoek bij je taalmaatje of spreekt met hem of haar af in de bibliotheek, maar je runt je eigen ‘winkeltje’. Dan is het toch fijn als je af en toe met andere taalcoaches kunt bespreken waar je zoal tegenaan loopt, welke methodes goed werken en hoe het gaat met je lessen?”
Zij konden ook terecht bij de informatietafels van de uitgenodigde partijen, waaronder de afdelingen Sociale Zaken van de gemeenten Heemstede en Haarlem, de bibliotheek en de Vrijwilligerscentrales. Valerie van den Hende, docent bij taalschool INTK, vertelde over de verschillende taalniveaus die vluchtelingen kunnen behalen en voor welke vervolgopleidingen die nodig zijn. Anneke de Jager, docent bij het Nova College, sprak over het project Leren in de Zorg, een voortraject voor statushouders die de reguliere opleiding Verzorgende IG willen doen. Ze legde ook uit wat het nut is van de cursus voor taalvrijwilligers en riep taalcoaches op om zich vooral op te geven daarvoor. Er was een quiz waarin naast dilemma’s waar je als taalcoach mee te maken hebt ook bijzondere voorbeeldvragen uit inburgeringsexamens aan bod kwamen.
Onder de aanwezigen waren burgemeester Astrid Nienhuis van Heemstede en wethouder Sjaak Struijf, die in zijn portefeuille onder andere onderwijs en participatie heeft.
De volgende bijeenkomst wordt een informele picknick voor taalcoaches én hun cliënten. Het bestuur van de stichting hoopt daar weer veel taalcoaches te spreken. En misschien ook wel nieuwe gezichten te zien. Clara Wittop Koning: “Want we zijn nog altijd op zoek naar enthousiaste mensen die het leuk vinden om statushouders op weg te helpen een mooie toekomst op te bouwen in Heemstede en Haarlem.”
De foto’s zijn gemaakt door Onno Hulshof.