MEERGroen voor uw cliënt?

Voor de cliënten van taalcoaches die graag buiten actief willen zijn, is dit een leuke kans!  Daarnaast is het  natuurlijk ook een goede plek om met Nederlanders in contact te komen en zo aan de taal te werken.
MEERGroen is een stichting, opgericht in 2011, die zich richt op natuurontwikkeling- en beheerprojecten. Bij deze stichting zijn voornamelijk vrijwilligers werkzaam die het leuk vinden om de handen uit de mouwen te steken én ondertussen leren over de natuur en het ecosysteem. Zeker in de lente en de vroege zomer is er veel werk te doen en is het ook fijn om buiten te werken. De achterliggende gedachte is dat de stichting de bewustwording over de natuur en het klimaat wil vergroten.
Er zijn zes locatiegebonden werkgroepen, die weer verschillende projecten aanpakken. Een van die werkgroepen is Werkgroep Heemstede. De vrijwilligers gaan buiten aan de slag: tuinieren, snoeien, zaaien, planten en zagen.
De werkgroep Heemstede startte in 2013. Het eerste project op verzoek van toenmalig wethouder Botter was het Speelbos Meermond: een in 1975 in onbruik geraakte vuilstort, die ingepakt in schone grond werd tot een natuurspeelplaats omgevormd. De eerste vrijwilliger was Eric Jagtman, coördinator van de werkgroep. Die groep bestaat inmiddels uit 10-15 actieve leden die elke vrijdag werken. In 2015 was het achterstallig onderhoud aan Meermond dermate onder controle dat er een tweede project gestart kon worden: Landgoed Groenendaal ( 90 ha). Sinds 2015 wordt er voor zover het werk in Meermond dat toe laat, om de 14 dagen in beide projecten gewerkt. Meermond is inmiddels verrijkt met een bloemenweide, een boomgaard ( 90 bomen en stuiken), een heksenpad en een broedende ijsvogel. In Groenendaal ligt de focus op het terugdringen van esdoorn zaailingen om de monumentale eiken, beuken en linden beter uit te laten komen. Inmiddels is ca 18 ha van zaailingen ontdaan(met wortel en al). In 2016 zijn we begonnen om de vrijkomende ruimte in te vullen met stinsenbollen( inmiddels al ca 400.000).
Er staan meer zaken op het programma: wandel routes, insectenhotels, bloemenweides en boomweggeefacties . Er zit volop beweging in tot ieders vreugde.
Als u, taalcoach, een cliënt hebt die graag actief bezig is, van de buitenlucht houdt en ondertussen zijn/haar Nederlands wilt oefenen: meld hem/haar aan! Zie  de site www.stichtingmeergroen.nl voor  meer informatie. Aanmelden? Stuur een e-mail naar  Eric Jagtman via info@stichtingmeergroen.nl, coördinator MEERGroen Heemstede) of bel Franke van der Laan op 06-48226490.

 

Vriendelijke groet,

Ben Steinebach

Platform Vluchtelingen Heemstede