De rijke Jemenitische keuken nu ook in Haarlem

door Ruud Slierings, taalcoach

Hoeveel Nederlanders kennen de culinaire klassiekers uit Jemen? Het zijn er vast niet heel
veel. Daar wil Yunuss Alaroomi verandering in brengen. In Haarlem opende hij onlangs
restaurant Kayan. Een jarenlang gekoesterde droom is werkelijkheid geworden.

Het was wel even hard werken om het nieuwe restaurant voor het einde van dit jaar geopend
te krijgen. Met man en macht is getimmerd en geschilderd. Een krachtproef was de inrichting
van de professionele keuken. De oven bijvoorbeeld moest uit Saoedi-Arabië komen. En
omdat Jemenitische gerechten vragen om specialistische bereiding, moest Yunuss meerdere
koks zien te vinden. Het is allemaal gelukt, met hulp van zijn (jeugd)vriend Khaled. En nu
heeft Haarlem dus eindelijk ook een Jemenitisch toprestaurant.

Eigen kracht
Yunuss is geboren en getogen in Ibb, een stad in het zuid-westen van Jemen. Hij is opgeleid
als journalist en grafisch ontwerper, maar moest 12 jaar geleden met zijn vrouw vluchten uit
zijn geboorteland door de verwoestende burgeroorlog. In Saoedi-Arabië vond hij werk. Maar
toen het land geen werkvergunning meer afgaf, kwam hij met zijn vrouw en twee kinderen via
drie AZC’s in Heemstede terecht. Hij vond werk bij een restaurant in Heerhugowaard. En een
taalcoach van de Stichting Taalcoaches Zuid-Kennemerland hielp hem (en Khaled) de
Nederlandse taal eigen te maken. En nu is Haarlem dus dankzij de ondernemersdrive van
Yunuss, die inmiddels 40 jaar is, een prachtig restaurant rijker. De naam Kayan is goed
gekozen, het betekent: eigen kracht, stabiliteit, onafhankelijkheid.

De keuken van Kayan
De gastronomie van Jemen kent een rijke geschiedenis. ‘Arabia Felix’ noemden de Romeinen
het gebied, het gelukkige Arabië, vanwege de vruchtbare grond. Koffie, dadels, groenten,
vijgen, kruiden, fruit en specerijen gedijen er uitstekend. Een populair eeuwenoud gerecht is
Mandi, gekruid vlees/kip met gestoomde rijst, dat uiteraard op de kaart staat bij Kayan, net als
een keur aan gerechten met vis, vlees en/of groenten. Er zijn heerlijke desserts en uiteraard
komt er een molawah, een platbrood uit de speciale oven, bij de hoofdgerechten op tafel.

van links naar rechts: Yunuss, Ruud, Khaled en twee gasten

Kortom, laat je verrassen door Yunuss en de koks van Kayan Restaurant.

Julianapark 40
Haarlem
06-45459199.
Kijk op: https://www.menukayan.nl/
(ook voor afhalen en bezorgen).

Plaats een reactie